Ca Dassault se chinuie sa-si vanda avionul de top nu mai e un secret de mult. Rafale pierde mereu teren in fata rivalelor competitoare din motive politice de cele mai multe ori dar si din incapatanare proprie.
Mai nou, afacerea cu Emiratele Arabe Unite treneaza dintr-un motiv aparent banal si anume raportul euro-dolar care urca pretul per unitate dincolo de ce vor emirii. Si, ca dolarul sa dea lovitura decisiva, pe fir a intrat si Lockheed Martin cu mereu prezentul F-16 prezentat in conditii destul de avantajoase.
Acum, francezii au o problema. Pretul per Rasfale este unul secret, el fiind stabilit in functie de client, comanda, pachet solicitat, etc. Dar, fiindca la construirea respectivului Rafale, costurile au fost in euro, la fel este si pretul de vanzare. Si cum in zona aia dolarii sunt la putere, de-aici dezechilibrul financiar.
Cu toate astea Dassault spera sa se inteleaga inainte ca Lockeed Martin sa le ia si de data asta fata, mizand pe exportul de armament din Franta catre Emirate.
Ah da, si se anunta o noua pista pentru Rafale. Daca in Brazilia pierde teren si in India se bat cu mai smecherul Eurofighter, Elvetia cea neutra pare interesata de avionul francez vizand inlocuirea batranelor F-5 din dotare.
Sursa: Defense
iulie 29, 2011 at 11:47 am
bre, Rafale e super scump, chiar nu e posibil sa-l dea ieftin, orice schema de marketing ar face ei.
am citit un interviu o data cu Serge Dassault, care se plangea tocmai de chestia asta – raportul euro/ dollar. El avand majoritatea pieselor europene (peste 90 la suta se pare) e afectat rau de tot si de caderea dolarului.
si Gripen NG e afectat, insa mai putin, ca iau jumate din piese din SUA, intre care motorul F-414-G, care in mod normal e 30 la suta din pretului unui avion, si mai economisesc acolo, dar coroana suedeza a luat-o rau de tot in sus si fata de euro.
ma si gandesc cateodata – era foarte simplu pentru Europa sa salveze Grecia printr-o refinantare pe termen lung la dobanzi mici, chiar lejer la sumele care ar fi fost implicate.
dar europenii (nemtii si francezii) in special fac probabil un calcul ca trebuie sa tina si Euro in limbo, altfel se duce dolarul la 0.5 euro sau chiar mai rau si nu mai pot sa vanda nimic in America, principala lor piata.
asa ca fac minimul posibil sa tina euro la suprafata. d’aia se duce francul elvetian si aurul in sus, insa nimeni nu face afaceri in astea.
iulie 29, 2011 at 12:18 pm
Eu cred ca ar trebui sa vanda avionul si cu un profit marginal in momentul de fata, oricum daca vand cateva zeci o sa scada pretul pe un singur avion, si daca ar iesi pe „0” din o astfel de afacere tot ar castiga ca au un client si se pot prezenta la altii ca deja au vandut si ca programul merge bine. Nu stiu cat este costul pe un singur avion dar am o vaga impresie ca Typhoon este oricum un pic mai scump si cheltuielile cu mentenanta sunt mai mari la Typhoon.
iulie 29, 2011 at 12:46 pm
In primul rand dolarul nu este cazut, el este la fel ca yuan-ul artificial mentinut la o cota scazuta pentru a da competitivitate produselor americane, respectiv chinezesti( aveti grija ce cumparati ca va veti trezi cu un galbejit in pat intr-o dimineata)
In al doilea rand in afara de SUA si mai demult FR nici o tara nu si-a facut planul pentru a dezvolta un comert cu avioane de lupta din ultima generatie. Ele in primul rand au realizat aparatele pentru propriile nevoi de aparare, costurile lor fiind integrate in puterea si nivelul lor economic. Tocmai deaceea tari care au aparat curand ca puteri economice isi dezvolta propriile industrii aeronautice. Asa cum europenii au facut si ei dupa revenirea din dezastrul razboiului.
Avantul este net in favoarea SUA , tara ce a nu suferit distrugeri industriale sau civile, ba din contra a acumulat vaste cunostinte de la inteligentele emigate sau refugiate acolo. Ca sa ma exprim mai plastic SUA vinde frimituri la fraieri avansul lor tehnologic fiind imposibil de atins in urmatorul deceniu chiar daca la ei nu s-ar face cercetare.
iulie 29, 2011 at 11:23 pm
Io m-as mira sa-l cumpere cineva pe Rafale asta !
Azi auzii ( o sursa destul de informata) ca sunt tari din Golf ( persic) care vor sa cumpere niscaiva MIG 29 sau chiar ultimul tip de Suhoi, in discutie fiind 36 de bucati .
Nigerienilor nu le-a prea convint pretul iar alti clienti ar prefera mai degraba o upgradare in locul unor avioane noi .
iulie 30, 2011 at 11:37 am
Bre da asta saracu” chiar no avea si el macar un singur prieten?!In afara de Iulian de la Resboiu, desigur… :))
iulie 30, 2011 at 11:48 am
Eu apreciez Rafale, dar nu inteleg de ce francezii au inchis linia pentru Mirage 2000 si nu au continuat dezvoltarea avionului, ca se cauta mai mult decat Rafale .