
The US has promised to sell, loan or donate as many surplus MRAP vehicles as possible to Allied forces deployed in Afghanistan, which mostly lack such highly-protected vehicles.
Sursa: US DoD
Secretarul Apărării, Robert M. Gates, a promis astăzi vehicule rezistente împotriva minelor şi a ambuscadelor (MRAP), împreună cu un acces mai larg la informaţiile clasificate pentru aliaţii SUA, pentru a ajuta la combaterea ameninţării dispozitivelor explozive improvizate (IED) din Afganistan.
“The United States will now do whatever we can within the limits of U.S. law, and as soon as we can, to provide as many surplus MRAPs as possible to allies, especially to those operating in high-risk areas,”
A declarat astăzi Gates
Robert M. Gates a promis că vor fi vândute, împrumutate, sau donate echipamente de detectare a bombelor, vehicule MRAP, împreună cu roboţi pentru curăţirea drumurilor şi radare capabile să scaneze în subsol.
În viziunea lui Gates, vehiculele MRAP au salvat deja mii de vieţi în Afganistan.
MRAP-urile care vor fi date aliaţilor, cel mai probabil sunt cele care au făcut Irakul… Aşa se procedează între aliatul mare şi vasali aliaţii mai mici.
MRAP-urile din Irak sunt variante mai vechi, bune pentru drumuri, spre deosebire de noile vehiculele tot-teren M-ATV care acum sunt trimise in Afganistan. Dar, Gates a spus că sunt mai bine protejate împotriva IED-urilor decât echivalentele din dotarea aliaţilor.
Nu luăm şi noi câteva zeci de MRAP-uri tăvălite zdravăn prin Irak?
Un oficial american a spus, dupa anunţul Secretarului Apărării, că unele ţări şi-au exprimat interesul pentru noile M-ATV, dar că acestea vor fi oferite numai atunci când va fi posibil.
Evident. Ca şi alte dăţi, cineva trebuie să ii scape mai întâi de vechiturile folosite într-un război precedent.
Circa 8500 MRAP se află acum în Irak, iar mai multe de 4100 în Afganistan. Încă 2200 sunt în Kuweit, Qatar şi Bahrain. SUA au trimis până acum 800 M-ATV în Afganistan.
Robert M. Gates a mai spus:
“I believe the pieces are being put in place to make real and measurable progress,”
“I’m confident that we can achieve our objectives, but only if the coalition can muster the resolve for this difficult and dangerous mission.”
Resboiu mai spune:
În al doilea război mondial, Germania a vândut României, printre altele, tancuri CKD Lt-38 cu tun de 37 de m.m., cu care eventual… se putea zgâria vopseaua tancurilor T-34. Aşa e între aliaţi.
februarie 9, 2010 at 9:41 am
Mai, din cate stiu eu, ei stau de-a dreptul naspa la capitolul vehicole protejate de IED-uri. Daca la noi cate un ocazional TAB mai calca pe-o bombita, la ei se intampla zilnic. Si mereu crapa cate unu’ cu tot cu Hummvee, Stryker,ce-or mai cara ei pe-acolo. Asa ca….bucura-te daca scapa vreunul ca sa-l cumpere Romanica.
februarie 9, 2010 at 9:41 am
„Resboiu mai spune:
În al doilea război mondial, Germania a vândut României, printre altele, tancuri CKD Lt-38 cu tun de 37 de m.m., cu care eventual… se putea zgâria vopseaua tancurilor T-34. Aşa e între aliaţi.”
Aiurea in tramvai… germania a vindut acele LT-38 dupa ce a anexat Cehoslovacia cam prin 40. Nice ei nu stiau de T-34, si nici ei nu puteau sa ii faca mare lucru. De aici pina la ajutor dat la aliatii este o distanta mare
februarie 10, 2010 at 6:05 am
Totuși, producția în serie a T-34 a început în iulie 1940. Prima mențiune despre folosirea T-38 (CKD LT VZ 38) de către armata română am găsit-o prin martie 1943. Resboiu are dreptate.
februarie 11, 2010 at 5:38 pm
Panzer 38(T) Aufs G a fost in productie pina in Iunie 42.
Pina in 1943 erau inca girla la nemti in dotare.
37mm era inca destul de raspindit.. P-4 Ausf F cu tun de 75mm/PAK-40 a intrat in dotarea Germaniei in 1942.
BTW ne cunoastem de undeva?
februarie 11, 2010 at 8:46 pm
N-ar fi stricat sa ne dea in loc de Lt-38, un numar egal de PIII cu 50 m.m. In 1943, un 37 m.m. nu facea decat sa streseze echipajul unui T-34 luat la tinta.
Ma indoiesc ca Romania a primit Lt-38 din ultima varianta, asa ca foarte probabil am avut in dotare din cele cu blindaj frontal de 25 m.m. 😦
In fine. Ideea era ca Germania a dat aliatilor tehnica de lupta second hand, precum s-au gandit si americanii.
Relativ, ne cunoastem. De pe worldwar2.ro si aviatia.ro.
februarie 9, 2010 at 9:11 pm
Stiam un Tomcat1974 mult mai bine documentat.
Nu ma dezamagi…
martie 8, 2010 at 12:38 pm
Zilele trecute am facut o vizita pe la Muzeul Militar si am cumparat cartea „Trpele blindate din Armata Romana 1919-1947” din colectia Dorobantul. Acolo am gasit ca tancurile Lt-38, sau T-38 cum s-au numit pe la noi, au fost in numar de 50, repartizate pe 3 companii de cate 15 si alte 5 tinute in rezerva batalionului, iar tipurile furnizate de catre nemti au fost Ausf A, B si C, reparate si dotate cu blindaj suplimentar.
Cel mai probabil, o placa frontala pe turela, zic eu.