Zeeleeuw, cu cârmele în "X"

Sursa: Dutchsubmarines.com

Când Olanda a anunţat recent că trimite unul din submarinele clasei Walrus în apropierea Somaliei pentru patrulări anti-piraterie, mulţi au privit vestea uitându-se cruciş, însă submariniştii olandezi au o binemeritată reputaţie pentru abilitatea lor de a colecta informaţii. Recent, submariniştii olandezi au cules informaţii în misiuni în apropiere de Irak, Bosnia şi Caraibe. Ingredientul special utilizat în operaţiuni a fost invizibilitatea submarinelor: Walrus poate petrece 46 zile la adâncimea periscopică, deplasându-se cu 16 kilometri/oră utilizând snorkelul. Submarinul poate supraveghea porţiuni din coasta Somaliei fără a putea fi observat de către piraţi. Acest aspect face mai uşoară detectarea noilor tactici folosite de piraţi şi contracararea mult mai rapidă a mutărilor acestora.

Clasa Walrus este compusă din submarine de 2400 tone, cu propulsie diesel – electrică, cu un echipaj de 52 oameni. Imersat, poate naviga cu peste 37 kilometri pe oră, comparativ cu 24 la suprafaţă. Sunt înarmate cu patru tuburi lans-torpilă de 533 milimetri şi douăzeci de torpile. La suprafaţă, echipajul poate amplasa câteva mitraliere. Însă, Walrus-ii sunt echipaţi pentru a găsi ţinte. Submarinele dispun de un radar de căutare la suprafaţă, cu raza de 9 kilometri şi un sonar puternic (ambele interne şi remorcate). Sonarul pasiv poate detecta motoarele navelor de suprafaţă de la mai mult de nouă kilometri.

Olanda nu este singura ţară care utilizează submarinele în acest mod. Alte ţări au folosit propriile submarine pentru a prinde pescarii braconieri.

Sursa: Strategypage.com