F16 in uz efectiv

In ultima vreme, americanii nu-i mai iubesc decat pe castraveti. Pe ceilalti i-au cam scos de la inima, inclusiv pe urmasii lui Chang Kai-shek. Baietii astia din Taiwan sau Republica China cum isi zic ei acolo, cand nu fac chestii contrafacute pe vapoare pentru Europa (aia din Colentina-Chinatown), se uita cu un nod in gat la China muma care-si tot face de lucru pe langa ei si le mai si arata rachetele din cand in cand.

Asa ca, pana sa poata sa-si croiasca propria industrie militara completa, Taiwan-ul vrea sa cumpere. Cum de la cine? De la SUA. Numai ca, surpriza, astia nu vor sa vanda. Normal, s-ar uita urat la ei celalalt miliard de chinezi. Si cum deja 1/3 din glob ii cam injura, nu mai vor insant inca o treime pe cap.

Taiwan-ul asta vrea F-16, nu ca noi care il blestema. El are deja F-16 A/B dar nu si nu, ei vor modelul C/D. Dar SUA nix, ofera doar upgrade pentru modelele deja in dotare. Si e vorba de un pachet destul de smecher pentru ca alea 140 de bucati taiwaneze si-ar schimba inclusiv natura ajungand sa si bombardeze, nu doar sa vaneze.

Problema e cu natura armelor de import americane. Astia, SUA, garanteaza ca vor furniza doar arme defensive. Bineinteles ca asta restrictioneaza cam mult tactica Taiwan-ului care are teritoriul cam acoperit cu rachete din China comunista.

Sursa: Militarium eu