Foc si para in cap de baza pakistaneza

Pe 22 mai baza navala Mehran a fost atacata de o gasca de teroristi pusi pe fapte mari, banuiti ca fiind talibani. Numai ca pakistanezii au privit peste gard, dar in directia opusa si anume spre India, banuita de mult timp ca ar intretine ceva relatii neortodoxe cu talibanii via CIA.

Obiectivul unei astfel de initiative pare logic: baza era plina de tehnicieni si detasati culturali chinezi a caror moarte ar fi tensionat un pic relatiile sino-pakistaneze. Apoi, daca atacul respectiv functiona, Pakistanul ar fi fost pusa in situatia de a fi aratata cu degetul de comunitatea internationala ca o tara prea putin capabila sa asigure securitatea proprie. Si drace, Pakistanul are arme nucleare!

De altfel, reactia imediata a SUA a fost sa promita o interventie in forta in Pakistan in cazul in care securitatea instalatiilor nucleare este compromisa in vreun fel. Evident, o declaratie indrazneata care i-a infuriat rau pe unii dintre sefii pakistanezi mai ales ca astia stiu ca nu e o vorba aruncata in vant si ca americanii au girul unor generali pakistanezi, amatori de atacuri cu drone Predator.

Nici China nu a ramas insensibila la eveniment, banuind dedesubturile afacerii asteia. Mai mult direct decat voalat, chinezii au comunicat americanilor ca in caz de agresare a spatiului pakistanez, vor interveni in forta. Razand, ce-i drept cam stramb, SUA a aratat cu degetul spre India si a mormait si ceva de Rusia care asteapta la cotitura. Santajul e curat, mai ales ca Rusia cauta de mult un ascendent asupra SUA. Deocamdata, inca asteapta.

Ca sa nu fiu prea scriptic, lucrurile arata asa: SUA are interese in Pakistan, India si China. Pakistanul speculeaza atat SUA cat si China. India se agata de SUA si de Rusia impotriva Pakistan&China.China ar vrea sa scape de India&SUA, la brat cu Pakistanul dar nu poate din cauza flancului sudic dar supriza, mai ales a Rusiei. Rusia face ce stie ea mai bine in zona, isi baga coada si vinde arme tuturor. Simplu, nu?

Scenariul ideal SUA: status-quo-ul actual in Pakistan, cu ceva mai multa influenta pentru acea parte din generali platiti de CIA. O Indie cumparatoare de armament american. O Rusie multumita. O China sicanata dar nu suficient cat sa faca ceva prostesc, cum ar fi sa atace Taiwan-ul sau Coreea de Sud.

Scenariul ideal Pakistan: nu exista. Sunt stransi cu usa si singurii prieteni pe care se pot baza sunt chinezii, prinsi si ei in propriul vis de suprematie zonala.

Scenariul ideal India: confuz. Sa-i ucida pe pakistanezi si sa-i bata la table pe chinezi. Spera sa fie si rusii de acord cu asta, de fapt ei spera sa termine cu inarmarea inainte de a iesi cu bum-bum.

Scenariul ideal China: se infoaie prea tare si dincolo de capacitatile lor actuale. Joaca dublu pe multe fronturi si din pacate e inconjurata de potentiali dusmani, prea smecheri pentru a fi intimidati. Cu toate astea, Pakistan e nebunul de care aveau nevoie. Au nevoie de timp, si nu-l au.

Scenariul ideal Rusia: se intampla deja.