Chiar ii sta bine Grifonului in aceste haine. Aproape ca arata la fel de frumos precum Rafale in culorile FAB.

Zilele trecute, Generalul de Brigada Juniti Saito, comandantul Força Aérea Brasileira, a vizitat Cehia, mai exact Baza Aeriană 21 Caslav, pe care operează escadrile echipate cu supersonice JAS-39 Gripen, dar şi reactoarele uşoare L-159 ALCA în variantele monoloc şi biloc.

Saito langa un Gripen cehesc

Vizita generalului Saito, este legată de necesitatea Braziliei de a opera avioane supersonice avansate. Cât mai grabnic, după cum a declarat recent şi Amorim, ministrul apărării.

Între altele, în cadrul operaţiunii de combatere a traficului de droguri Agate 2, FAB au interceptat 33 avioane.

Super Tucano, partas la Agate 2 si Agate 2, unde a fost folosit si la distrugerea pistelor de aterizare ale traficantilor de droguri

La Agate 2 au luat parte avioane A29 Super Tucano şi F-5EM.

F-5EM apartinand FAB

Mirage 2000… Brazilia operează o escadrilă (Escadrila Jaguar) formată din zece avioane Mirage 2000 C monoloc şi două „duble” Mirage 2000 B, care dacă nu se vor cheltui între patru şi zece milioane de dolari pentru componente noi, riscă să rămână la sol începând cu finalul lui 2012 – începutul lui 2013. Şi, există riscul ca piloţii acestei escadrile să zboare pe reactoarele de antrenament AT-26 Xavante, în timp ce, pentru decolarile la alarmă, la Baza Aeriană Anapolis vor fi delegate prin rotaţie F-5EM şi echipaje de la alte baze.

Nu-i a bună nici pe la ei. Comparativ cu noi, ei stau mai prost dar si mai bine. AT-26 Xavante al FAB, mai exact Aermacchi MB-326 GC produse şi pe la Embraer sunt mai bătrâne decât IAR-99 Şoim, dar F-5-urile lor, faţă de Lancere-le noastre, vor mai zbura ceva timp.

Brazilia, faţă de România, n-a avunt parte de bireactoare avansate cum a fost pentru noi MiG-29, dar au plătit pentru Mirage 2000 ca măsură de „stop gap”. Noi… n-am apucat să redotăm FAR cu MiG-29 şi să le aducem la standard MiG-29 Sniper.

România n-are acum avioane pentru stop gapeală şi se pare că nici nu este luată în calcul o asemenea posibilitate.

Altfel, ne-m fi trimis şi noi în Cehia un reprezenant, poate pe Generalul Maior Fănică Cârnu, şeful SMFA.

Cum de ce? Păi Saito de ce credeţi că s-a dus? În nici un caz pentru a cumpăra Gripen de la suedezi ci… pentru a evalua posibilitatea ca Brazilia să preia leasingul celor 24 de avioane pe care le operează acum Cehia.

Stop gap, după stop gap.

Sursa: Poder Aereo